Fethi Arda

Türk ressam Fethi Arda 1934’de Elazığ’da doğdu. 1958’de Güzel Sanatlar Akademisi’nin Resim Bölümü’nü birincilikle bitiren sanatçı, aynı yıl Süheyla Sabit Karamani sanat ödülünü kazandı. 1965 yılında Akademi’nin Resim Bölümü’ne asistan olarak atandı.

Daha sonra dört yıl süreyle Sabri Berkel’in atölyesinde görev yaptı. İlk kişisel sergilerini İstanbul’ da (1959) ve Ankara’da (1964) açtı. Devlet sergilerinin yanı sıra birçok karma sergiye katıldı; Paris ve Salzburg’da açılan uluslararası sergilere resimlerini gönderdi.

1966’da Salzburg’da düzenlenen sanat festivaline katılarak, İtalyan ressam Emilio Vedova yönetimindeki yaz akademisinde çalıştı. Sonraki yıllarda Paris’te incelemeler yapan Fethi Arda, 1969’da Sanat Eleştirmenleri Derneği tarafından düzenlenen “Gençler Arası Resim Yarışması”nda mansiyon kazandı.

Akademi’deki görevinden ayrılarak, Ankara’da Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri Dairesi’nde çalışmaya başladı. 1968-1970 yılları arasında yaptığı pastel resimlerini Ankara’da sergiledikten (1970) sonra, yağlı pastel türünde çalışmalara yöneldi. 1986′ da 47. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde ödül aldı.

Sanatçının resimlerinde, biçimlerin doğaya özgü değerleri, Alman anlatımcı ressamların izledikleri çizgiyle özdeştir. Ama, Fethi Arda’nın sanatı, Türk resmindeki açılmanın ve özgünlük araştırmasının bir uzantısı niteliğini taşır. Bu özgünlüğün asıl bileşeni doğaya bağlı olmak ya da olmamak, doğadan hareket etmek ya da etmemek, değildir. Özgünlük arayışını yansıtan temel öğe anlatımın soyutlayıcı işlevi ve etkili bir sanatçı yorumudur. Bu eğilim Fethi Arda’nın resimlerine bir hareketlilik, gücünü yaratma eyleminde bulan sınırsız bir coşku katar.

Bazı eserler